De productie lag stil voor één dag; alle medewerkers hielden zich op 19 juni jl. bezig met een ander belangrijk aspect binnen BTE: veilig werken. In vier workshops werden de collega’s meegenomen in onderwerpen als veilig hijsen, alcohol en drugs, LOTOTO en sociale veiligheid.
Aanleiding voor de veiligheidsdag was volgens plantmanager Henri Feijen het simpele feit dat er behoefte aan was. ‘Het is aan leidinggevenden om hun mensen in te zetten op basis van hun talenten en capaciteiten en hen zich het beste te laten ontwikkelen. Ik ben er een groot voorstander van om actief aan de slag te gaan met houding en gedrag van mensen, helemaal als het om veiligheid gaat. Ik zeg altijd maar zo: cultuur beïnvloed je door structuur. En dat geldt zeker voor de bewustwording rondom veiligheid.’
Dat veiligheid meerdere aspecten heeft, bleek uit het aanbod van workshops dat door alle medewerkers om en om gevolg werd. Uiteenlopend van onderwerp, maar met één gemene delen: het draaide om veiligheid.
De training veilig hijsen vond plaats bij de buurlocatie van Steenhuis; Elzinga. Roy van Iersel nam samen met een hijsspecialist van Elzinga de cursisten mee in hoe je echt veilig kunt hijsen en de materialen die je daarvoor inzet. Ook werden er inzichten gedeeld over de OOG-methode, zodat iedereen met een gerust hart zijn werk kan doen.
Tijdens de training over alcohol- en drugsbeleid kregen de deelnemers van Raymond Becker informatie over de impact en het gevaar van deze middelen op de werkvloer. Oók wanneer je bijvoorbeeld de avond ervoor een drankje of recreatief middeltje gebruikt heb kan dat de veiligheid van jou en je collega’s in gevaar brengen. De training werd, mede door de persoonlijke ervaringen van collega’s, als indrukwekkend ervaren.
De training LOTOTO (door Pascal van der Kuijlen) zoomde in op het veilig werken aan bijvoorbeeld technische installaties. Dat deze methode ook in de thuissituatie goed van pas kan komen, werd door veel deelnemers als handig ervaren. LOTOTO is de afkorting van 'Lock out, Tag out, Try out' en staat voor het uitschakelen, isoleren, vergrendelen, labelen en testen van een machine/installatie voordat je start met het uitvoeren van werkzaamheden aan de machine/installatie.
De vierde training had betrekking op sociale veiligheid. HR Businesspartner Louise Vondel-Brandts nam, samen met Ilya Langens (afstudeerder binnen de afdeling HR), de deelnemers aan de hand van stellingen mee in wat nu sociaal geaccepteerd gedrag is. ‘Er werd flink gediscussieerd en dat is goed; normen, waarden en omgangsvormen zijn heel persoonlijk. Het is goed om daar met elkaar van gedachten over te wisselen en te komen tot een gezamenlijke manier van omgaan met elkaar’, vertelt Louise. ‘In een tijd waarin grensoverschrijdend gedrag in al zijn facetten een actueel onderwerp is, is het goed om daar open met elkaar over te praten.’
Op de dag zelf was het dus hard werken voor de deelnemers. Sommigen vonden het spannend, anderen waren van mening dat ze het intensiever vonden dan een dagje in de fabriek. ‘Maar dat gold ook voor de voorbereidingen’, legt Henri uit. ‘Veiligheid is een belangrijk onderwerp waar je serieus mee om moet gaan. Bewustwording speelt hierin een belangrijke rol. We hebben bij Steenhuis nu een mooi format neergezet; ik roep collega-plantmanagers op zich hier ook in te verdiepen. Ons draaiboek is natuurlijk te gebruiken.’
De dag bestond overigens niet alleen uit het volgen van de workshop. ‘Er was een smakelijke lunch, koffie, thee, iets lekkers en een barretje om tussendoor iets te drinken te halen. Om tussen de workshops door even je zinnen te verzetten hadden we een racesimulator neergezet.’ Dan lacht Henri voluit en zegt hij met een knipoog: ‘Bij Steenhuis hebben we niet alleen vakmensen in huis, er zitten ook een paar potentiële Max Verstappens tussen’.
Kaapweg 12
9982 EG
Uithuizermeeden
Postbus 11
6669 ZG
Dodewaard